Losse achteruitrijcamera's

Al onze camera's hebben een zeer hoge resolutie, zijn waterdicht, hebben veelal (kleuren)nachtzicht en inschakelbare parkeerlijnen. De kijkhoeken variëren van 120-170 graden.

Filters
Losse achteruitrijcamera's

Overzicht losse achteruitrijcamera 's

Hier ziet u het overzicht van onze achteruitrijcamera 's

Om de juiste camera te kunnen kiezen is het belangrijk om te weten wat de kenmerken van een achteruitrijcamera zoal kunnen zijn.

Uitleg over de kenmerken van achteruitrijcamera's

De belangrijkste kenmerken die u kunt onderscheiden zijn de gebruikte chipset, kijkhoek, waterdichtheid, nachtzicht, microfoon, verwarming, spiegelbeeld, plaatsing en behuizing.

De gebruikte chipset

Nog niet zo heel lang geleden was de CCD chipset de beste keus voor een camera. Met name het nachtzicht was bij deze chipset vele malen beter dan bij de op CMOS techniek gebaseerde beeldsensoren. Daarnaast was de CMOS beeldsensor wat ruisgevoeliger. Daarentegen is het energieverbruik weer wat lager.

Inmiddels is de CMOS techniek echter al zo verbeterd dat deze de CCD chipset al overklast. Voor ons is dit een reden om, waar het mogelijk is, te kiezen voor achteruitrijcamera's met de beste CMOS chipset. 

Kijkhoek

In het algemeen kan gesteld worden dat je voor een object wat je op grote afstand wilt zien een kleine kijkhoek het beste is. Hierdoor ligt de focus namelijk op dat object. Wil je iets op een kortere afstand zien dan is een grote kijkhoek een betere keus. In het algemeen worden de achteruitrijcamera's met een kijkhoek van 120 of 170 graden aangeboden. Deze voldoen goed voor de meeste voertuigen. Wilt u echter een camera op een boot waar u op grote afstand iets wilt zien dan kunt u beter voor een kleinere kijkhoek kiezen. Hebt u een speciale wens? Vraag dan gerust, vaak is er veel mogelijk.

Nachtzicht

Voor een goed zicht 's nachts zijn de meeste camera 's uitgerust met infrarood LED's. Op de grotere camera 's geeft deze methode zowel overdag en 's nachts het beste beeld. Echter op kleinere camera 's heeft dit wel gevolgen voor het kleurenbeeld. Het is namelijk niet mogelijk om op deze kleinere camera 's een ir-cut filter aan te brengen die bij voldoende daglicht het infrarood licht overdag tegenhoudt. Hierdoor zijn bij deze camera 's de kleuren overdag wat fletser en onder sommige omstandigheden neigt het groen soms naar roze. Het voordeel is wel dat u in de nacht uitstekend zicht hebt. Zijn voor u de kleuren overdag juist wel belangrijk dan is een achteruitrijcamera met LEDS's een mogelijkheid. Hierbij heeft u overdag mooie kleuren maar minder nachtzicht. Dit geldt dus alleen voor de kleine camera's met infrarood LEDS.

Kleurennachtzicht

De nieuwste camera 's beschikken tegenwoordig over kleurennachtzicht. Deze camera 's hebben gewone leds i.p.v. de infraroodleds. Vanwege de witte leds zijn ze minder geschikt om als permanente achteruitrijcamera in te zetten.

Stof en waterdichtheid

De mate van stof en waterdichtheid wordt uitgedrukt in een zogenaamde IP waarde. Deze waarde bestaat uit 2 cijfers waar het eerste cijfer staat voor de stofdichtheid en het tweede voor de waterdichtheid. Met name het tweede cijfer is van belang omdat alle achteruitrijcamera 's sowieso stofdicht zijn(waarde6). Tegenwoordig hebben de meeste achteruitrijcamera's een ip waarde van 68 of 69. Ter vergelijking: De meeste buitenlampen bij een bouwmarkt hebben een waarde van ip44

Achteruitrijcamera's met microfoon

Een aantal camera 's zijn voorzien van een ingebouwde microfoon, zodat u ook nog het geluid rondom de camera kunt horen. Het spreekt vanzelf dat u dan een monitor met luidspreker nodig heeft.

Verwarmde achteruitrijcamera 's

Deze zijn speciaal ontworpen om onder koudere omstandigheden ijs_ en condensvorming tegen te gaan en toch een goed beeld te behouden

Spiegelbeeld

In het algemeen is het beeld van achteruitrijcamera's standaard gespiegeld zodat je hetzelfde beeld hebt als in een spiegel. Bij de meeste monitoren is het mogelijk
om het beeld ook ongespiegeld weer te geven. De monitor zet het gespiegelde van de camera dan om naar een gewoon beeld. Dit is handig als u bijvoorbeeld een camera voor op het voertuig plaatst. Daarnaast zijn er ook nog camera 's die zelf ingesteld kunnen worden op spiegelbeeld of gewoon beeld

Plaatsing en behuizing van de achteruitrijcamera

De plaatsing hangt ook af van de functie waarvoor de camera is aangeschaft. In zijn algemeenheid kun je wel stellen dan hoe hoger de camera geplaatst wordt hoe beter het overzicht. Maar voor bijvoorbeeld een zijcamera geldt natuurlijk dat u de beste plaats wilt om de dode hoek af te dekken. Daarnaast zijn er ook nog  camera's die speciaal ontwerpen zijn om op een bepaalde plaats gemonteerd te worden. Zoals bijvoorbeeld de kentekenplaatcamera of een derde remlichtcamera